Oldal kiválasztása

A lengyel Irena Sendler, 1910 február 15-én született. Az apukájától sok mindent tanult, de egy valami maradt meg benne a legjobban: „Mindig segíts azoknak, akiknek nagy szüksége van rá!”

Sajnos, amikor Irena 7 éves lett, az apukája betegségben elhunyt. De a vele töltött évek, hatalmas befolyást gyakoroltak rá. Az ő lábnyomait követve nővér lett. Apukája orvos volt.

Később szociális munkát végzett, és élelmet meg ruhát segített eljuttatni a rászorulókhoz.

Ez volt az az időszak is, amikor a zsidókat elkezdték deportálni. Ezek a családok a számukra kialakított gettókba kerültek. Több, mint 500 ezren voltak. Ezekben a táborokban a túlzsúfoltság, éhezés és betegségek uralkodtak.

Irena eldöntötte, hogy cselekedni fog! Még akkor is, ha ezzel az életét veszélyezteti. A társaival elkezdtek gyerekeket szöktetni. Irena családokat keresett fel azzal, hogy van egy terve, amivel megmentheti a gyereküket, de így is sokan nem tudtak megbízni egy idegenben, még akkor sem, ha ez később a biztos halált jelentette számukra.

Irena több módszert is kitalált, amivel gyerekeket menthet meg. Az egyik az volt, hogy a gyerek betegnek tettette magát, és azt mondták, hogy a kórházba viszik a gettón kívülre. De ez nem működött sokáig, ezért Irena kénytelen volt elrejteni a gyerekeket és úgy kimenekíteni. Táskába, szemeteszsákba, és koporsókba csempészte ki őket. Egyes becslések szerint Irena 2500 gyermeket mentett meg a biztos haláltól.

Amikor lebukott, akkor börtönbe küldték, ahol kínozták. De a fájdalmak ellenére sem tört meg, és semmilyen információt nem árult el a gyerekek és családok hollétéről. Ezután halálraítélték. De a sors máshogy kívánta, és Irena egy véletlennek köszönhetően megszökött.

A háború végével Irena megházasodott és boldog életet élt, abban a tudatban, hogy gyerekek százainak mentette meg az életét! Irena 98 éves korában, 2008-ban hunyt el.

Olvasd el ezt a cikket is –>  300 ezer forintot ajánlott egy idősebb hölgy egyetlen éjszakáért!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is láthassák! 

(Forrás: newsner, kiskegyed)